Won't start

Thu Jul 11, 2013 4:34 pm

:help: Hi everyone. My 58 cub wont start. Ive Checked the plugs and wires and they were both good. It turns over fast but it wont fire. it started Fine about five months ago. could someone help me please?

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 4:58 pm

Check the coil wire and make sure that there is a bright blue spark from the coil to the distributor cap. Then check each spark plug and wire to make sure the spark at the plug is good and strong. If no spark, check the points to see if they are burnt or corroded as well as the inside of the cap for moisture. That is a good start.

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 5:11 pm

Do I disconnect it at the plug or distributor?

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 5:58 pm

I checked the plugs. they had a weak orange sparks

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 9:33 pm

did you turn the gas back on?

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 10:05 pm

Cubman1 wrote:I checked the plugs. they had a weak orange sparks


Then the answer would be -- Coil :!: The spark needs to be a bright blue. Time to get a new coil.

Re: Won't start

Thu Jul 11, 2013 10:16 pm

Rudi wrote:
Cubman1 wrote:I checked the plugs. they had a weak orange sparks
Then the answer would be -- Coil :!: The spark needs to be a bright blue. Time to get a new coil.
Condenser. Conduct a complete tune up.

Voltage check at terminal on side of distributor, looking for near full battery voltage with ignition points open.

Re: Won't start

Fri Jul 12, 2013 12:44 am

Ive bought some new plugs and plug wires but when the ignition switch is pulled out. the coil gets hot. doesnt that mean that it works?

Re: Won't start

Fri Jul 12, 2013 7:27 pm

Cubman1 wrote:Ive bought some new plugs and plug wires but when the ignition switch is pulled out. the coil gets hot. doesnt that mean that it works?


No. That usually means that the coil is toast. But as Eugene said, check the condenser as well.

Re: Won't start

Fri Jul 12, 2013 8:21 pm

Where is the condenser located? I am getting a purpleish blue spark now though.

Re: Won't start

Fri Jul 12, 2013 8:25 pm

Item # 6 in the parts diagram below.

Image

Coil/condenser are probably cold now which explains the bluer spark. When hot the spark is yellow if present at all :?: