1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

IH CUB Lo-Boy Series - 154, 184, 185 Forum -- Questions and answers to all of your Lo-Boy related issues.

Moderator: Team Cub

Forum rules
Notice: For sale and wanted posts are not allowed in this forum. Please use our free classifieds or one of our site sponsors for your tractor and parts needs.
boomer632
Posts: 6
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:47 am
Zip Code: 15068

1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby boomer632 » Tue Sep 11, 2018 7:27 pm

Drove the 154 to the garage to do the install. This 154 is bone stock. Marked the distributor and block with sharpie. Marked the rotor position to the distributor with sharpie. Pulled distributor out and went to the bench. Removing the points and installing the module went really smooth. Installed the distributor and rotor back to the marks I made. Everything lined up as it was upon take down. Wire the black to the neg side of coil and red to positive side along with the switch wire that was there upon disassembly. Turn the key and no fire. Re check my marks all good. Pulled cap off and checked the rotor and magnet..all seated properly. Pull a plug and check for spark.. none. What am I missing here?
I did search the site for help but maybe someone may have had this issue. Got the module from hamiltonbobs
Thank in adavance for any help.

outdoors4evr
10+ Years
10+ Years
Posts: 1768
Joined: Tue Jul 22, 2008 12:44 pm
Zip Code: 48370
Tractors Owned: 184
Location: Oxford, MI

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby outdoors4evr » Wed Sep 12, 2018 8:28 am

I can only guess, but the likely issue is the magnet not lined up with the hall sensor at TDC.
Also, make sure the power provided to the unit is 12v. If you had an external resistor, it must be in series with the coil, but not in series with the Pertronix.
184 w/ Creeper & 3-Point
IH 3160a Mower
IH Model 15 Tiller
IH-54 Blade

boomer632
Posts: 6
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:47 am
Zip Code: 15068

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby boomer632 » Wed Sep 12, 2018 8:41 am

outdoors4evr wrote:I can only guess, but the likely issue is the magnet not lined up with the hall sensor at TDC.
Also, make sure the power provided to the unit is 12v. If you had an external resistor, it must be in series with the coil, but not in series with the Pertronix.


When I installed the unit I didnt bother putting at TDC. I just marked the dist and rotor position and then pulled the dist. I put it back together in the exact position. Should I rotate motor to TDC on timing mark (compression stroke) and pull the dist again and make sure rotor is pointing at #1 on cap tower? I have 12v to the coil on red side. No resistor present.
The #1 plug hole is closest to the radiator.. then follow that to the cap tower and that will be #1 on dist cap?

Jim Becker
Team Cub
Team Cub
Posts: 14194
Joined: Sun Feb 02, 2003 2:59 pm
Zip Code: 55319
Circle of Safety: Y
Location: MN

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby Jim Becker » Wed Sep 12, 2018 11:42 am

boomer632 wrote:. . . Should I rotate motor to TDC on timing mark (compression stroke) and pull the dist again and make sure rotor is pointing at #1 on cap tower? . . .

Your current problem is no spark, not a timing problem. Don't start messing with the timing until you have solved the no spark problem. There is no value in turning what is probably only one problem into two problems.

aparnell572
Posts: 45
Joined: Wed May 02, 2018 11:31 pm
Zip Code: 14120

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby aparnell572 » Wed Sep 12, 2018 4:14 pm

Bad unit? Bad ground?

Eugene
Team Cub Mentor
Team Cub Mentor
Posts: 17563
Joined: Fri Jul 02, 2004 9:52 pm
Zip Code: 65051
Circle of Safety: Y
Location: Mo. Linn

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby Eugene » Wed Sep 12, 2018 4:22 pm

aparnell572 wrote:Bad unit? Bad ground?
Perhaps a faulty installation. Double and tripple check your installation.

What was wrong with the original points and condenser? And why go to the expense and agrivation of an electronic ignition system?
I have an excuse. CRS.

Larry B
5+ Years
5+ Years
Posts: 210
Joined: Tue Jul 29, 2014 4:16 pm
Zip Code: 45325
Tractors Owned: IH 184
Location: Farmersville ohio

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby Larry B » Wed Sep 12, 2018 6:17 pm

There should be the power wire and the red wire from the module on the + side if the coil. At key on do you have battery voltage at the terminal? The black wire from the module goes to the - side if the coil. Double check the rotor is seated properly and the plate the module is mounted on is grounded. Check voltage from ground to the - side of the coil with the black wire and crank the engine. Does voltage fluctuate? If so module is working. If not then either a bad module or something with the install.

mozer71
Cub Star!!
Cub Star!!
Posts: 351
Joined: Wed Apr 04, 2018 1:33 pm
Zip Code: 22650

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby mozer71 » Thu Sep 13, 2018 1:30 am

Awesome info. Really great minds and memory.
but we need go back to the basics. There was a reason the tried and true ignition didn't work.
JIm B's post above requires another read.
Everything following that is grand and engine candy to me. Really important procedures came from this one post. end, there is so much information and members assisting, there is no way that this problem isn't solved.

outdoors4evr
10+ Years
10+ Years
Posts: 1768
Joined: Tue Jul 22, 2008 12:44 pm
Zip Code: 48370
Tractors Owned: 184
Location: Oxford, MI

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby outdoors4evr » Thu Sep 13, 2018 7:28 am

Many reasons for using electronic ignition. I have moved my 184 to a pertronix ignition.
a) reliability - Starts quickly every turn of the key.
b) removal of wear components that cause failure - Points failed while mowing. (adding to reliability)
c) power - dyno tests have shown that electronic ignition increases horsepower.
184 w/ Creeper & 3-Point
IH 3160a Mower
IH Model 15 Tiller
IH-54 Blade

User avatar
Shane N.
501 Club
501 Club
Posts: 3892
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:24 am
Zip Code: 00000
Tractors Owned: .
1970 International 140 (Norman)
1972 International 140 (Keeferdoodle)
1949 John Deere A
1993 Ford 4630 W/Loader
1965 John Deere 110
1961 Cub Cadet Original

Sold Cubs..
1947 Cub #1447 (Arnold)
1949 Cub (Walt)
1950 Cub (piece of junk)
1952 Cub
Circle of Safety: Y
Location: N.C.

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby Shane N. » Thu Sep 13, 2018 7:47 am

outdoors4evr wrote:Many reasons for using electronic ignition. I have moved my 184 to a pertronix ignition.
a) reliability - Starts quickly every turn of the key.
b) removal of wear components that cause failure - Points failed while mowing. (adding to reliability)
c) power - dyno tests have shown that electronic ignition increases horsepower.

How much HP does electronic ignition add to a Cub?
Every home is a school, what are you teaching?
You can't have a million dollar dream with a minimum wage work ethic.
Circle of Safety

User avatar
BIGHOSS
10+ Years
10+ Years
Posts: 1710
Joined: Tue Jul 18, 2006 9:55 pm
Zip Code: 37087
Tractors Owned: 1947 Cub S/N 9216
w/ C-22 Mower

1974 Cub S/N 244814
w/59 Woods Mower

Ford 3000 Gas S/N C375091 w/Bushhog QT2345 Loader & 6' Squealer Bushhog
and a Palomino Mare named GIGI
Circle of Safety: Y
Location: TN, Lebanon

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby BIGHOSS » Thu Sep 13, 2018 8:03 am

Rick Prentice might know the HP difference. At a Cubfest several years ago a before and after dyno test did show an increase in HP with no other changes.

I can personally attest that both my 1974 cub and my 3000 Ford start and run much better with electronic ignition.
"Courage is being scared to death-but saddling up anyway".......John Wayne

aparnell572
Posts: 45
Joined: Wed May 02, 2018 11:31 pm
Zip Code: 14120

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby aparnell572 » Thu Sep 13, 2018 10:52 am

I check the points once a year and it runs just fine

wrink3
5+ Years
5+ Years
Posts: 53
Joined: Thu Jun 09, 2011 4:59 pm
Zip Code: 65622
Tractors Owned: 1977 New IH Cub
1977 IH 184
Location: Buffalo, MO

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby wrink3 » Thu Sep 13, 2018 7:35 pm

I've had the electronic ignition on my 1984 for about 4 years now. Works like a champ! Only problem encountered was earlier this summer when tractor cut out a few times but always started back up...the center coil wire had vibrated loose over time. Pushed it in snugly and all is good in my world. Larry B is right on target--do a careful methodical check on everything you changed on the install and you'll probably find the problem.

wrink3
5+ Years
5+ Years
Posts: 53
Joined: Thu Jun 09, 2011 4:59 pm
Zip Code: 65622
Tractors Owned: 1977 New IH Cub
1977 IH 184
Location: Buffalo, MO

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby wrink3 » Thu Sep 13, 2018 7:36 pm

That should have read 184 not 1984--see how easy it is to make a little error!!!

boomer632
Posts: 6
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:47 am
Zip Code: 15068

Re: 1974 Cub 154 Loboy no spark after installing 1442 electronic ignition

Postby boomer632 » Fri Sep 14, 2018 1:59 pm

After scratching my head and pulling the dist in and out numerous times.. I decided to put the old point set back in. Touched the key and it fired right up and ran like a champ. I have determined that the most likely culprit is the module itself.
With that said.. I am going to return the part and get the Pertronix 1442 and 40611 coil. For those of you following this.. that coil is 3 OHM and has epoxy internal which is necessary for horizontally mounted coils such as in the 154's


  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Lo-Boy Series - 154, 184, 185”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest